SBC Studio

Jätä yhteyden­ottopyyntö
  Yhteystiedot

  Ojaäyrääntie 2 F
  45150 Kouvola
  Finland
  +358 (0)40 5033341
  sbc@sbcstudio.fi

  Historia

  Saksa Brothers –yhtye perustettiin vuonna 1969,  jolloin veljekset esiintyivät ensimmäisen kerran  julkisesti. Vuonna 2019 tuli siis kuluneeksi 50 vuotta yhtyeen perustamisesta. Viiden veljeksen yhtye harrasti Miehikkälän kotitalossa ”jammailua” useita tunteja päivässä ja pian koossa olikin aikansa iskelmätähtien musiikista koostuva ohjelmisto. Esiintymispyyntöjä tuli ensin lähialueelle, mutta varsin pian poikia tilattiin tanssittamaan kansaa myös kauemmaksi – mm. Ruotsiin. Kun yhdelläkään veljeksistä ei vielä nuoren iän takia ollut ajokorttia, niin isä Pekka ja äiti Marja-Liisa lähtivät huoltajina kuljettamaan soittajia eri puolille Suomea.

  TV kiinnostui veljesyhtyeestä 1971. Seuraavana vuonna pojat voittivat Suomenmestaruuden nuorten taidetapahtuman orkesterisarjassa. Esiintymiset lisääntyivät ja mukaan tuli myös säestyskeikkoja, sillä vanhimmat veljekset saivat hyvän alkupotkun teoriaopiskeluun mm. naapurista Osmo Vänskän ja myöhemmin Oriveden Klemetti-opiston johdatuksella. Tästä alkoivat esiintymiset suomalaisten artistien, kuten Jukka Kuoppamäen, Veikko Lavin, Eemelin, Kaarlo Juurelan, Juha Vainion, Irvin Goodmanin, Lea Lavénin, Matti Eskon, Kari Tapion, Katri Helenan, Tapani Kansan, Paula Koivuniemen, Einin jne kanssa.

  Soittimet ja äänilaitteet kehittyivät ja pian poikia pyydettiin myös äänentoistokeikoille. Siitä muodostui myöhemmin pohja useiden festivaalien toteutukselle. Mm. Miehikkälän Pelimannipäivät, Kouvola Dixie Festival, Lappeenrannan 350 -vuotisjuhlat ja Summer Swing Kotka ovat olleet veljesten tuotannossa.

  70-luvun lopulla Saksa Brothers oli yksi harvoista suomalaisyhtyeistä Hotelli Hesperian näyttämöllä. Tällöin tavattiin kansainvälisiä yökerhoja kiertäviä huippubändejä. Joistakin tuli niin tuttuja, että bändit toivat Euroopan hittilevyjä kuunneltavaksi ja veljesbändin ohjelmiston kartuttamiseksi. Muuten uutuudet piti äänittää yöllä Radio Luxemburgista ja sovittaa omalle kokoonpanolle.

  Äänilaitteiden kehittymisen myötä hankittiin omia nauhureita ja 1982 perustettiin Saksa Brothers Company, jonka toimintaan kuuluivat ohjelmatoimistotoiminta, levy-yhtiö, kasettimonistamo, äänentoistot ja äänijärjestelmien asentamiset mm. kirkkoihin. Saksa Brothers Company nimi muutettiin SBC Studioksi ja yhtiön toiminta on jatkunut kohta jo 40 vuotta.

  1985 Suomessa käynnistyi paikallisradioiden aikakausi ja Suomen kolmantena paikallisradiona aloitti SBC Radio. SBC Studio tuotti radiomainoksia sekä mainosmusiikkia valtakunnallisesti ja 1990 valmistui Kouvolaan oma kiinteistö, jossa oli musiikkistudio, kaksi editointistudiota, radion lähetysstudio sekä toimistotilat paikallisradiolle. Vakituista henkilökuntaa oli jo 15 henkeä ja ohjelma-avustajia yli 20. Toimittajista oli kovaa kysyntää, joten SBC Radio käynnisti ohjelma-avustajakurssit vastatakseen lisääntyneeseen toimittajatarpeeseen.

  SBC Radiosta on saanut vauhtia omalle uralleen useita kymmeniä toimittajia sekä erilaisia media-alan ammattilaisia, kuten Vesa Grekula, Antti Haajanen, Jukka Happonen, Mika Heijari, Hillevi Heitto, Henkka Hyppönen, Toni Immonen, Leena Jaakkola, Sari Lehtinen, Jorma Mattila, Saila Mattila, Markus Natri, Veli-Matti Päiväniemi, Nanna Ripattila, Maija Tuunila ja Tomi Yrjölä. SBC Radiossa työskenteli eri tehtävissä vuosien varrella yli 120 henkeä.

  Vuonna 2007 Reijo Saksa valittiin Radioiden Hall Of Fameen pitkäaikaisen paikallisradiotoiminnan ansiosta.